HOTSPOT: Baracca.

Iets meer dan een jaar geleden opende in de Tiensestraat in Leuven de ene hotspot naast de andere. De dode, saaie en grijze straat veranderde in een van de hipste buurten van de stad. Baracca is een van die hotspots die de hipheid in de Tiensestraat deed opleven.

Baracca is een Italiaans restaurant en je kan er genieten van Italian Food Fuel. De eigenaars haalden de inspiratie bij hun Italiaanse voorouders. Overdag werkten ze in de steenkoolmijnen en ’s avodns deelden ze hun smeuïge verhalen met elkaar in de houten woonbarakken terwijl ze samen iets aten en dronken. Die samenhorigheid tussen de verschillende generaties willen zij ook uitdragen met cocktails, social bites en pizza’s.

Het concept van Baracca is dus cocktails drinken terwijl je samen met je tafelgenoten enkele kleine gerechtjes uitkiest om te delen en dan afsluit met enkele pizza’s. Best ook om te delen, want er staat zoveel lekkers op de kaart dat kiezen echt verliezen en dus onmogelijk is. Ik was fan van het concept, het restaurant, de cocktails en het eten vanaf de eerste keer dat ik een bezoekje bracht aan deze hippe Italiaan. En nog veel belangrijker, na heel wat bezoekjes ben en blijf ik nog steeds fan. Ik kijk elke keer, eerlijk waar, opnieuw uit naar een volgend bezoek!

Zeker de moeite waard om eens die Italian Food Fuel gaan uit te testen. Plan je bezoekje aan Leuven goed op voorhand en vergeet zeker niet tijdig te reserveren, want zoals het een hotspot betaamt, zit het elke dag bomvol! Nog niet overtuigd? Hieronder vind je 11 redenen waarom je zeker eens moet gaan eten bij Baracca!

 1. Het interieur is prachtig. Het doet echt denken aan oude barakken en de industriële stijl van toen. In elk detail. Maar dan ook letterlijk echt élk detail.
 2. De cocktails zijn super lekker. En niet alleen lekker, ze zien er ook nog eens kei mooi, hip en goed uit. Het zijn originele cocktails, net een tikkeltje anders dan ergens anders.
 3. Voor degene die meedoen aan Tournée Minérale, de BOB van dienst zijn of gewoon niet zo tuk op alcohol zijn is er ook keuze. De homemade limonades zijn ook echt top. Bijna even lekker en zeker even mooi gepresenteerd. Evenwaardig aan hun alcoholische broertjes.
 4. Het concept. Met vrienden of familie tafelen en samen lekkers delen. Of zoals ze het zelf zo mooi zeggen: Wat is het nut van eten als je het niet kan delen met je geliefde(n)? After all, (food)sharing is caring!
 5. Het terras. Ook in de winter kan je op het terras zitten, er zijn terrasverwarmers en de banken en de stoelen liggen vol met heerlijk zachte kussens, schapenvelletjes en warme dekentjes. Gezelligheid troef.
 6. De pizza’s worden gebakken in een klassieke en traditionele houtoven. Ze zijn bereid met een unieke ‘pasta madre’. Een huisbereide gist die dagelijks word onderhouden volgens de regels van de kunst. Dit arbeidsintensief werk resulteert in een zeer luchtige, krokante pizza die goed verteert. Op de website kan je het proces trouwens bekijken en alvast beginnen watertanden.
 7. De bediening. Altijd vriendelijk en goed gezind. Ze komen geregeld kijken of alles in orde is. Hun uniformen zijn ook net dat tikkeltje meer, hier komen die details weer terug. En ik moet heel eerlijk bekennen dat er enkele heel erg knappe garçons rondlopen.
 8. Ze werken met super verse ingrediënten, en dat proef je. Alles is lekker, knapperig, krokant, sappig, mals en andere adjectieven die smakelijk eten omschrijven. Je ziet de ploeg en koks het eten ook bereiden achter de lange, open toog. Verser kan niet!
 9. De toiletten. Meestal is dit de meest ongezellige plaats van het restaurant of café, maar hier niet. Tot in de toiletten is het concept doorgetrokken. Het is er ook heel erg proper en het ruikt er super lekker.
 10. Ook aan vegetariërs is er gedacht. Er staan heel wat gerechten op de kaart die vegatarisch zijn. Zowel bij de social bites als bij de pizza’s. En de vegatarische gerechten zijn telkens ook volwaardige gerechten. Je hebt helemaal niet het gevoel, zoals op veel plaatsen, dat de vegetarische gerechten een flauw afkooksel van de rest is waar ze snel het vlees hebben uitgelaten.
 11. Hou zeker ook nog een plaatsje voor het dessert. Originele en super lekkere desserten!

Alle info vind je op hun website: www.baracca.be

Smakelijk alvast! En indien je niemand vind die je wil vergezellen, ondergetekende staat steeds te springen voor een bezoekje aan Baracca!

Lekskes,

Ann-Sophie

5 comments

 1. Helemaal akkoord. Ik testte op jouw aanraden de homemade lemonade en die moest inderdaad niet onderdoen voor de cocktails die mijn collega’s namen. We waren met zes dus ik kon ook van heel wat verschillende gerechtjes proeven en ze waren allemaal overheerlijk. Jammer dat dessert echt niet meer lukte, dat is voor een volgende keer!

  Like

 2. Ik ben ook altijd fan. Meestal wel al helemaal vol tegen dat de pizza’s komen, dus volgende keer misschien eens concentreren op de pizza’s ipv de social bites! Ook mega fan van de cocktails! MMMM

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s