RECEPT: Griekse ovenschotel.

Ovenschotels, dat smaakt mij altijd super goed. Meestal maak ik ze met puree, maar puree is toch wat winters. Ik ging dus op zoek naar meer zomerse alternatieven, en op internet vond ik inspiratie voor een Griekse ovenschotel. Ik paste het recept aan naar de ingrediënten waarin ik zin had, en niet helemaal onbelangrijk, die ik in huis had. Ik gingaan de slag en een uurtje later stond er een lekker, warm Grieks gerecht op tafel. Een kruising tussen een lasagna en een ovenschotel.

De ingrediënten. (voor een grote schotel voor 4 personen)

 • 300 g Griekse rijst
 • 400 g gehakt (lamsgehakt is het meest Grieks, maar als je dit niet lekker vindt kan je ook runds- of gemengd gehakt gebruiken)
 • 3 aubergines
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 brik Tomato Frito van Heinz
 • bloem
 • boter
 • melk
 • olijfolie
 • peper en zout
 • Parmesaanse kaas

De bereiding.

 • Bekleed de bakplaten van je oven met zilverpapier en verwarm voor op 200°C.
 • Doe de Griekse rijst in een kom, samen met de tomatenblokjes, de Tomata Frito en een beetje water en laat koken. (TIP! Griekse rijst maak je klaar zoals pasta, dus normaal zou je het water op het einde afgieten. Als je Griekse risjt gaart in de tomatensaus is hij lekker smeuïg en doordrongen van die smaak. De overschot van de saus moet je niet weggieten, doe er dus zeker niet te veel water bij in het begin, anders is je saus te waterig. Je kan altijd nog water toevoegen als je ziet dat er te weinig is.)
 • Was de aubergines en snij ze in dunne schijven. Bestrooi met peper, zout en olijfolie.
 • Leg de aubergineschijven op het zilverpapier in je oven. Sprenkel er nog wat olijfolie over en laat een kleine tien minuten bakken. (de aubergines moeten nog niet helemaal mals zijn, ze moeten daarna nog terug in de oven, maar anders moet de ovenschotel veel te lang garen)
 • Doe het gehakt in een pan en roerbak het.
 • Maak bechamelsaus. Smelt boter in een pannetje, voeg bloem toe. Laat het mengsel al roerend opdragen, maar laat je roux niet aanbakken. Schenk de melk mee in het pannetje en blijf roeren tot je een witte, gladde saus krijgt.
 • Nu zijn al je afzonderlijke ingrediënten klaar, en kan je beginnen bouwen, net zoals bij een lasagna. Het is belangrijk dat je de aubergine goed proeft, dus daar komen het meeste laagjes van. Leg eerst een laagje aubergine, daarbovenop doe je een laag gehakt, daarop de bechamelsaus. Weer aubergines. Dan de Griekse rijst. Dit herhaal je tot je kom vol is en je ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een laagje aubergines, dit presenteert het mooiste.
 • Strooi Parmesaanse kaas over de schotel.
 • Zet een dik kwartier in de voorverwarmde oven en smullen maar. (TIP! Heerlijk op het terras met een glaasje lekkere Retsina.)

Aangezien ik dol  ben op ovenschotels ben ik steeds op zoek naar lekkere recepten. Welke ovenschotels maak jij wel eens?  Ga je meestal voor de klassiekers of varieer je graag en probeer je af en toe iets nieuws? Ik kijk uit naar je recepten.

Lekskes,

Ann-Sophie

One comment

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s