O Dierbaar België.

Menig Belg stond vanochtend op met een kater. En dan niet de verhoopte kater van het veelvuldig drinken en uitgebreid vieren van een eerste Belgische overwinning op het EK.  Die overwinning was er namelijk niet. De Belgen verloren, ze kregen twee goals binnen en trapten zelf geen enkele bal in de netten van het Italiaanse doel. Ze speelden ronduit slecht. Zelfs een voetbalnoob als ik had geen vergrootglas nodig om dat te zien. Iedereen doet zijn zegje over het hele voetbalgebeuren. Iedereen bondscoach, want voetbal, dat is de sport van het volk. En als iedereen iets te zeggen heeft over die miserabele 93 minuten gisterenavond, dan ik zeker. Want een mening, die heb ik altijd. En het woord getrouw dat g’ onbevreesd moogt spreken. Voetbaltechnisch heb ik niets te zeggen. Niet omdat er niets te zeggen valt op dat vlak, wel omdat ik daar gewoon niks over weet. Voetbalnoob, vandaar. Er waren wel andere dingen die me opvielen. Heel wat dingen zelfs.

De Brabançonne, en het gebrek aan kennis ervan. Daar staat en valt alles mee. En gisteren was het vallen. De Rode Duivels kennen hun volkslied niet. De Brabançonne klinkt door de boxen en de Duivels stonden erbij en keken er naar. Of toch iets in die aard. Sommigen mompelden het volkslied mee en enkelingen hielden hun hand op het hart. Shockerend, als je’t mij vraagt. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn om dat volkslied te leren? En om dat trots, met de hand op het hart uit volle borst mee te zingen? Die eerste drie minuten daar op dat veld, had ik niet de indruk van onze ziel en ons hart zijn u gewijd, België. Helemaal niet. De ontbrekende trots en enthousiasme maakten niet echt een goede indruk.

De wereld ziet verwonderd Uwe telgen, aan ’t hoofd van kunst, handel en nijverheid. In voetbal dan, in dit geval. ‘Belgische nationale ploeg duurste ploeg van Euro 2016’.  Onze Belgische spelers doen het dus goed, individueel gezien. Toptransfers, toplonen en topploegen. Allemaal sterren bij hun buitenlandse ploegen, want de Belgische competitie zijn ze natuurlijk al lang, vooral financieel, ontgroeid. Ze zijn allemaal topverdediger, topaanvaller, topdoelman, topmiddenvelder of topscoorder bij hun topclub. En dan moeten al die toppers samen spelen. Samen spelen voor een land dat ze al lang ontgroeid zijn en waar ze al jaren niet meer wonen. België, wees ons doel in arbeid en in strijd.

Ze willen allemaal schitteren op het EK, één voor één, stuk voor stuk. En zo ver mogelijk geraken. De Rode Duivels willen de finale spelen. En liefst ook winnen. Niet voor dierbaar België, o heilig land der vaad’ren. Wel voor zichzelf. Om zelf in de picture te staan. Om toch maar even te bewijzen dat ze de titel topspeler en dat toploon van hun topclub waard zijn. Dat ze talent hebben, daar twijfelt, eerlijk waar, niemand aan. Dat ze samen kunnen spelen, dat is een ander paar mouwen.  Bloei, o land, in eendracht niet te breken. Ook hier bleek dus weer het gebrek aan kennis van onze Brabançonne, want de eendracht, die ontbreekt.

Iets meer dan vier dagen hebben ze nog om die Brabançonne onder de knie te krijgen, hun ego’s aan de kant te schuiven, naar elkaar te leren passen en ervoor te gaan. Samen. Zingt hooger nog en laat Europa ’t hooren, beste Duivels. En dan, zullen wij juichen. Juicht, Belgen juicht, door gans het Vaderland.

Lekskes,

Ann-Sophie

 

 

 

7 comments

  1. Zo mooi geschreven…
    Ik vond het eigenlijk ook best wel schandalig dat ze het volkslied niet kenden, wat een verschil met de Italianen die het één voor één uit volle borst meezongen

    Like

  2. Ooit Buffon, de oude pezige keeper van de Azurri het volkslied zien zingen ? En al zijn teammaten ? Dan zijn Belgen, en wij Nederlanders gewoon prutsers … en staan tegen Italië dan sowieso op achterstand …

    Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s