Leesvoer: Het Smelt – Lize Spit.

Het Smelt van Lize Spit, je komt een winkel binnen en je ziet het liggen. Je doet een boekje open en je vindt een recensie. Iedereen leest het en iedereen heeft er een mening over, want zo gaat dat met sommige boeken. De ene is lovend, de ander vindt het boek een regelrechte schande. De achterflap sprak me wel aan, ik las een interview met de schrijfster en was nog meer getriggerd. Ik kocht het boek en nam het mee op vakantie. oprecht benieuwd wat deze bestseller me te bieden had.

De korte inhoud:

Eva wordt een aantal jaar geleden in ene klein Vlaams boerendorp, Bovenmeer. In Eva’s geboortejaar worden er slechts twee andere kinderen geboren in Bovenmeer, twee jongens. Ze zijn zes handen op een buik, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Een keuze die geen keuze is voor Eva.

Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Het smelt is traag opgebouwd. Het boek is structureel vrij ingewikkeld. De chronologie is belangrijk, en wordt goed aangegeven, maar springt voortdurend van verleden, de dramatische zomer 13 jaar geleden, naar heden en naar nog verder verleden, of tussenin. Er zijn heel veel subtiele kruisverwijzingen naar gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden, of die al plaatsgevonden hebben maar nog moeten beschreven worden. Het is niet altijd eenvoudig, maar daardoor des te interessanter.

Ik vond het fantastisch dat de optredende terreur en psychische trauma’s die het gevolg zijn van geweld, dat niet-nadenkend aangedaan werd, eerder toevallig ter sprake kwamen. Het is de essentie van het verhaal, maar het wordt precies gewoon tussen de soep en de patatten verteld, alsof het niets is. Ik vond het ook pakkend dat het vreselijke geweld en de trauma’s veroorzaakt werden door mensen die je al jaren kent en die vrienden en familie waren en dat die mensen zelf schrikken van hetgeen waar ze toe in staat blijken, de ik-persoon inbegrepen.

Het is misschien niet de meest luchtige en ontspannende lectuur om te lezen op vakantie, maar het is heel erg vlot geschreven. Dat vind ik al een pluspunt. Vaak worden zware onderwerpen nogal zwaar omschreven, en leg ik zo’n boek dan ook meestal nog sneller weer weg dan dat ik erin begonnen ben. Bij Het Smelt was dat zeker niet het geval, het wegleggen kwam zelfs niet in me op. Mijn zus moest me er zelfs meermaals aan herinneren dat er ook nog gegeten en gedronken moest worden, en niet enkel gelezen. Stilistisch doet Lize Spit het volgens mij dus best goed. Ze gebruikt heel veel vergelijkingen, die soms een directe klik geven, maar je meer dan eens laten nadenken en een beetje verdwaasd achterlaten. Af en toe zijn er Belgicismes , wat ik zelf leuk en authentiek vind. Dat maakt een verhaal voor mij, Belg en Vlaming zijnde, echter.

Ik vond het boek een topper. Echt. Absoluut. Ook al is Eva, het hoofdpersonage gekker, vreemder en zwartgalliger dan de gemiddelde mens, toch is het boek enorm herkenbaar, realistisch en geloofwaardig. En dat maakt het net zo pakkend en doordringend.
Een zeer terechte bestseller, in mijn ogen.

Heb jij Het Smelt van Lize Spit al gelezen? Wat vond je ervan? Of nog van plan het te lezen?

Lekskes,

Ann-Sophie

4 comments

  1. Nog niet gelezen omdat ik altijd afwachtend ben voor een boek die de hemel ingeprezen wordt. Het “meisje in de trein” moest ook iedereen gelezen hebben, terwijl dat een eenvoudig thrillertje is waar je van ver ziet wie het gedaan heeft.
    Maar… gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak, zou vreselijk saai zijn, toch? 😀

    Like

  2. Ik vond het zeker niet slecht, als debuut. Heb het graag gelezen. Op den duur zie je het einde van het verhaal natuurlijk wel aankomen, van ver zelfs, maar het zit goed en slim in elkaar.

    Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s