Sportyspice IV

Ik ben van nature niet sportief. Helemaal niet. Ik heb heel mijn leven wel aan sport gedaan. Turnen. Rope skipping. Zwemmen. Korfbal. Badminton. En nog wel wat andere dingen. Ik deed dat allemaal wel, maar dat ik het echt plezant vond, kan ik niet zeggen. Dat ik er tonnen energie van kreeg en dat er massa’s adrenaline en endorfine vrijkwamen al even min. Sporten was gewoon niets voor mij. Er zijn nu eenmaal verschillende soorten mensen, en ik behoorde toevallig bij de onsportieve soort. Klaar. Maar sinds een dik jaar was ik daar niet meer tevreden mee. Een echte sportieveling zou ik nooit worden. Maar een beetje sportiever, dat moest me toch al lukken. Ik ben ongeveer anderhalf jaar aan het sporten, of toch in elk geval intensief met mijn lichaam bezig, met ups en downs. Nu gaat het goed, en daar ben ik best wel trots op. Ik zet de evolutie even op een rijtje.

In januari ging ik onder het mes, en de kilo’s vlogen er af. Maar een gezondere levensstijl zit niet enkel in voeding. Een mens heeft ook beweging nodig. De eerste maanden viel sporten nog wat te zwaar. Ik was heel snel moe en nog niet helemaal hersteld. Ik begon met wat te lopen, maar lang hield ik dat niet vol. Een tijdje deed ik dan ook weer niets. In de zomer begon ik te wandelen. Leuk. Maar er werd eigenlijk enkel gewandeld als de omstandigheden ideaal waren. Prachtig weer. Niets anders gepland. En niet te moe of te druk. Uiteraard waren de omstandigheden zelden ideaal en werd er nog steeds niet veel bewogen.

Maar als ik bewoog, voelde ik me wel goed. En had ik meer energie. In oktober vloog ik er nog eens in. Ik kocht nieuwe sportkleren, downloadde een app en begon te lopen. Het ging me wel goed af. Ik trok na het werk enthousiast mijn sportkleren en -schoenen aan voor een rondje wandelen en lopen. Ik voelde me super toen ik thuis kwam en was echt gigantisch trots op mezelf als ik mijn ‘opdracht van de dag’ (gegeven door de app) volbracht had. Het was ook de eerste keer sinds ooit dat ik sporten plezant vond. De eerste keer dat ik er nog andere voordelen in zag dan enkel en alleen het doel/de droom om er uit te zien zoals Claudia Schiffer of andere modellen. Het schema van de Nike Plus App beviel me wel, en ik hield het een kleine maand vol. Toen werd het kouder en was het donker toen ik thuis kwam van het werk, en werd er niet meer gelopen.

IMG_20160313_120440Maar ondertussen had ik de sportmicrobe toch wel te pakken. Ik ging op zoek naar iets anders, en dat werd fitness. Koude en regen en donkere avonden konden niet langer als excuses gebruikt worden. Mijn zus ging al even naar de fitness en overtuigde me om mee te gaan. Ik was super enthousiast, tot ik ontdekte dat in de fitness regelmatig een hond rondliep. Ik ben niet echt een fan van honden (lees: ik heb echt enorm veel schrik van honden). Dat fitnessplan werd dus opgeborgen, maar het bleef door mijn hoofd spoken. Ik kon natuurlijk gewoon naar een andere fitness gaan, maar dat wou ik niet. Mijn zus wat een beetje mijn stok achter de deur. Zij zou wel achter mijn veren zitten om te gaan, moest ik dat zelf even niet zien zitten. Haar zou ik wel willen overtroeven. Ik zou gewoon een beetje beter mijn best doen, daar was ik zeker van. Na een tijdje was ik het beu, ik raapte al mijn moed bij elkaar en ging kennismaken met de fitness en met de hond.

De hond viel goed mee. Lief, schattig, luistert goed en springt niet op mijn benen. Ideaal. De fitness verder ook. Ik voelde mij er direct thuis en welkom, en de eerste keer dat ik echt kwam om te sporten, lag mijn programma al klaar. Ik word prima begeleid, en kan er steeds met mijn vragen terecht. Ondertussen ben ik iets meer dan vier maanden zeer act  ief aan het sporten. Ik ging elke week, meerdere keren. Mijn programma is ondertussen iets verder gevorderd en ik voel me geen groentje meer. Mijn vooropgestelde doel was drie keer per week sporten. Dat leek me wel voldoende, voor een onsportieveling als ik. Die drie keer per week haal ik met gemak, vaak is het zelfs meer. Naast het fitnessen loop ik nu ook, en MoveFit maakte me een programma met oefeningen voor de dagen dat ik niet naar de fitness trek.IMG_20160415_183232

Ik vind sporten oprecht heel leuk. Ik ben super gemotiveerd en ga met plezier. Het is zelden dat ik echt geen zin heb om die sportkleren aan te trekken. Gisteren liep ik zelfs een rondje, mijn snelste ooit zelfs volgens de Nike Plus App, in de regen, hagel en sneeuw. Als ik eens een paar dagen niet gesport heb, voel ik me ambetant en heel erg schuldig en mis ik het enorm. Ik had, eerlijk echtig waar, nooit verwacht dat ik, of all people, dat gevoel ooit zou hebben of zelfs maar zou kennen.

Binnen minder dan een maand vertrek ik op vakantie. Naar een zonnig oord. Dat lichaam van mij moet dus bikiniproof zijn. Of badpakproof, zou ook al een hele prestatie zijn. Het is de eerste keer sinds ik actief aan het sporten ben, dat ik echt een concreet doel heb. Dat motiveert me enorm, spierpijn of niet, ik doe die sportkleren aan en ga ervoor. Zo ziet mijn programma voor deze week eruit (de vorige en volgende weken zijn vergelijkbaar qua hoeveelheid sport).

Maandag: fitness: krachttraining, focus armen en benen + 20 à 30 minuten stevig doorwandelen
Dinsdag: 4.8 km lopen, als het weer het toe laat liefst buiten + buikspieroefeningen
Woensdag: fitness: boksen
Donderdag: rustdag
Vrijdag: fitness: krachttraining, focus armen en benen + 20 minuten joggen
Zaterdag: 6.4 km lopen, liefst buiten
Zondag: fitness: cardio + buikspieroefeningen

Als ik dat zo opgeschreven zie staan, lijkt dat gigantisch veel, maar dat valt heus wel mee. Ik schrik er zelf even van, niet slecht voor die ooit zo onsportieve jongedame, al zeg ik het zelf. De boksles die ik sinds enkele weken volg, vind ik het allerleukst. Een uurtje echt afzien in groep, een uur echt je lichaam voelen werken. Een uurtje steeds je eigen fysieke grenzen verleggen, samen met anderen. Want op mijn eentje vind ik dat soms wel moeilijk, om net nog dat minuutje langer vol te houden of net nog twee keer meer die oefening uit te voeren.

Nog 21 dagen en ik vertrek op vakantie. Nog even knallen dus, dat ik er in dat badpak op mijn paasbest uitzie. Daarna moet ik op zoek naar een ander doel, maar heb absoluut nog geen idee. Sport jij met een doel voor ogen? Welk? Of doe je het vooral om alles wat strakker en steviger te krijgen en omdat het gezond is? Wat motiveert jou om te sporten? Ik ben benieuwd, want alle tips, tricks, op- en aanmerkingen zijn steeds welkom. Want geloof me, ik heb nog steeds wat schrik dat de couch potato in mij toch wel weer eens naar boven komt.

Lekskes,

Ann-Sophie

12 comments

 1. Ik heb er een broertje dood aan. Vind het niks.
  Ik fiets elke dag een half uur en wandel 2x in de week 5-6 kilometer. Meer doe ik niet en wil ik ook niet eigenlijk… 😉
  Maarre: superknap van je! Chapeau!

  Like

 2. ik sport een beetje, fietsen en zwemmen. Maar niet zo vaak als jij, Ann-Sophie. En ook niet met een doel. Gewoon om wat fitter te zijn, maar fietsen ook om mooie plekjes te zien.
  Ik vind het heel knap van je dat je zo veranderd ben tov het sporten!

  Like

 3. Wauw wat knap vanje!! Echt je bent super goed bezig!

  Ik wandel nu. Maar kan niet wachten om echt weer te gaan sporten. Na de bestralingen ga ik zeker weer aan de bak op in een goede conditie te komen.

  Like

  • Ik ben er zelf ook verbaasd over eerlijk gezegd, had dat nooit verwacht. 🙂
   Ik was ook altijd een starter en stopper… dus ken dat wel.

   en begrijp ook wel dat je fitness saai vindt, veel mensen vinden dat. Ik geniet er net van, dat momentje helemaal met mezelf bezig zijn! 🙂

   Like

 4. Leuk dat je zo lekker bezig bent en dat je eindelijk iets hebt wat bij je past. Je weet dat ik niet zonder sport kan. Ik wil nu starten met yoga om niet altijd prestatiegericht bezig te zijn.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s