RECEPT: Guacamole.

Avocado staat toch wel in mijn top tien van favoriete etenswaren. Het is lekker in allerlei salades. Het combineert heerlijk met gerookte zalm of met garnalen. Ook een gekookt of gebakken ei past er perfect bij. Ik vind het zelfs lekker zonder toevoegingen, gewoon puur de avocado smaakt me ook altijd. Het enige dat ik aan avocado’s wat minder vind, is dat ze nooit echt op snee zijn. De ene dag zijn ze nog zo hard als een steen, de volgende dag alweer te rijp.

Mijn redder in nood voor avocado’s die niet 100% op snee zijn, is guacamole. Heerlijk op een toast. Of met rijstwafels. Of bij wraps. Of, als het wat ongezonder mag zijn, met een paar chipskes. Ik heb al vaak en op heel veel verschillende plaatsen guacamole gegeten. Met zure room bij, bijvoorbeeld. Of met maïs erdoor gemengd. Of gekruid met heel wat koriander. Mijn favoriet is nog steeds het recept van mijn mama. En zo maak ik hem zelf dus ook. Snel en gemakkelijk.

Ingrediënten.

 • 2 avocado’s
 • rode ui (gemiddelde grote)
 • teentje look
 • citroen
 • pepertje
 • olijfolie
 • peper en zout
 • kerstomaten

Bereiding.

 • Lepel de avocado uit en snij al in stukken. Bewaar zeker de pit, een vriendin leerde me onlangs dat als je de pit in de guacamole bewaart, deze niet verkleurd.
 • Snipper de ui.
 • Pel de look en snij in stukjes.
 • Snij het pepertje in kleine stukjes.
 • Voeg het sap van de citroen toe.
 • Voeg een scheutje olijfolie toe.
 • Eigenlijk zou je alles nu fijn moeten prakken. Maar dat duurt te lang, en als die avocado’s nog een klein beetje hard zijn lukt dit voor geen meter. Ik neem dus meestal de mixer of de blender. Sneller en gemakkelijker.
 • Kruid met peper en zout.
 • Snij de tomaatjes in stukken en verdeel onder de guacamole.
 • Smakelijk.

Ik eet het vaak met geroosterd brood en daarop nog wat lenteui. Ook de combinatie met gerookte zalm op een rijstwafel is heerlijk.

Fan van guacamole? Hoe maak jij je guacamole? Welke kruiden voeg je toe om hem helemaal volgens jou zin te hebben? En natuurlijk, met wat combineert het heerlijk? Met meer zonnige dagen op komst, is inspiratie zeker welkom.

Lekskes,

Ann-Sophie

9 comments

 1. Prachtig woord, op snee. Wij zeggen hier gewoon (eet)rijp.
  Ik vind heel veel lekker, maar avocado’s dus niet. Ik probeer ze ze nu en dan wel weer, want ik weet dat ze hele gezond zijn. Maar wat jij schrijft: ze moeten précies goed zijn, anders is er niks an.

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s