RECEPT: 5 x lunch met fruit.

In de winter vind ik het moeilijk om voldoende fruit te eten. Als ik eerlijk ben, vind ik dat altijd moeilijk, maar in de winter is het gewoon nog moeilijker. Op koude, regenachtige dagen heb ik weinig tot geen zin in een fris zoet of zuur stukje fruit. Geef me dan maar koekjes, cake en andere zoetigheden. Ik weet dat fruit enorm belangrijk is en dat het massa’s vitaminen bevat en een belangrijk aandeel heeft in een evenwichtige voeding. Dus ik doe mijn best. En om het mezelf een beetje gemakkelijker te maken verwerk ik zo nu en dan wat fruit in mijn lunch. Dan smaakt dat wel. Goed zelfs. En heb ik in elk geval toch al de broodnodige vitamientjes binnen, want in de winter kunnen we die heel, maar dan ook heel, goed gebruiken. Omdat ik niet enkel bezorgd ben over mijn vitamineopname, maar ook over die van jou, deel ik mijn vijf favoriete lunchrecepten met fruit.

Perziken gevuld met tonijn.

Gevulde perziken zijn een oerklassieker. Op elk koud buffet zijn ze te vinden. Ik heb dat altijd super lekker gevonden en regelmatig gemaakt. In de loop der jaren/lunches heb ik het klassieke recept wat aangepast en er wat ingrediënten aan toegevoegd om er een volwaardige lunch van te maken.

perzik

Ingrediënten.

 • perziken, uit blik
 • tonijn, uit blik
 • gele paprika
 • gele kerstomaten
 • mayonaise
 • honing
 • peper en zout
 • nootmuskaat

Bereiding.

 • Haal de perziken uit het blik. Hou een beetje van het vocht waarin ze zitten bij.
 • Open de tonijn, giet het vocht weg.
 • Doe de tonijn in een kom samen met de mayonaise, honing, het vocht van de perziken, peper, zout en muskaatnoot. (naar eigen smaak)
 • Ontpit de paprika. Snij de tomaatjes en de paprika in kleine blokjes.
 • Voeg de blokjes toe aan de tonijnsalade.
 • Alles goed mengen.
 • Vul de perziken met de tonijnsalade.
 • Smakelijk.

Kiwi met ansjovis.

Perfecte combinatie van zout en zoet. Ik heb de combinatie ooit leren kennen op een receptie. We kregen een toastje met een schijfje kiwi en daarop een rolletje ansjovis geserveerd. En dat smaakte verdorie.

kiwi

Ingrediënten.

 • ansjovis, uit blik of uit een potje
 • 2 gele/gouden kiwi’s (groene gaan ook, maar deze zijn minder zoet)
 • (gezouten) walnoten
 • gedroogde cranberries

Bereiding.

 • Schil de kiwi’s en snij in schijfjes.
 • Giet de olie van de ansjovis weg en snij de filetjes in twee.
 • Doe in een kom, voeg de noten en de cranberries toe.
 • Smakelijk.

Mozzarella met vijgen, ruccola en noten.

Een heerlijke combinatie, de zachte smaak van de vijgen en de mozzarella, de pittige smaak van de ruccola en het bittere van de noten. Het is niet altijd even gemakkelijk om verse vijgen aan een redelijke prijs te vinden (in de Aldi zijn er bijna altijd, en niet duur, net zoals noten), maar als er zijn, zet ze dan maar vliegensvlug in je mandje.

vijg

Inrediënten.

 • 1/2 bolletje mozzarella
 • ruccola
 • lente-ui
 • twee verse vijgen
 • notenmengeling
 • balsaminco azijn
 • peper en zout

Bereiding.

 • Doe de ruccola in een kom.
 • Doe het vocht van de mozzarella weg en trek de kaas in stukken.
 • Snij de vijgen in acht.
 • Snij de lente-ui in ringetjes.
 • Doe de mozzarella, vijgen en noten bij de salade.
 • Voeg balsamico azijn en peper en zout toe.
 • Meng het geheel.
 • Smakelijk.

Witloof met appel en een currysausje.

Mijn mama maakte dit vroeger altijd als een van de vele salades bij een barbecue. Toen was ik er niet zo gek van, ik vond witloof veel te bitter. Maar tijden veranderen en smaken dus ook. Ook heerlijk met een blikje zwanworstjes bij, maar dat is dan wel minder gezond.

appel

Ingrediënten.

 • 1 grote krop witloof
 • 1 groene appel (type Granni Smith)
 • 1 sjalot
 • 1 eetlepel light room
 • 1 theelepel mayonaise
 • peper en zout
 • currypoeder

Bereiding.

 • Maak het witloof schoon. Snij het witloof in blokjes.
 • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in blokjes.
 • Snij de sjalot in kleine blokjes.
 • Doe in een kom.
 • Voeg light room, mayonaise, peper, zout en curry toe.
 • Meng alles door elkaar.
 • Smakelijk.

Feta met mango, tomaat en paprika.

Dit is eerder een zomerse combinatie, maar het blijft mijn favoriet. Mango is ook het hele jaar door in de winkels te vinden, dus dat is ideaal.

mango

Ingrediënten.

 • 1/2 mango
 • 1 tomaat
 • 1 rode paprika
 • fetakaas
 • 1 theelepel mayonaise
 • 1 theelepel honing
 • peper en zout

Bereiding.

 • Snij de mango in grote stukken.
 • Was en ontpit de tomaat. Snij in blokjes.
 • Was en ontpit de paprika. Snij in blokjes.
 • Brokkel de feta.
 • Doe alles in een kom.
 • Voeg de mayonaise, de honing, peper en zout toe.
 • Alles voorzichtig mengen.
 • Smakelijk.

Wat zijn jou favoriete lunchrecepten met fruit? Of verwerk je nooit fruit in je lunch?

Lekskes,

Ann-Sophie

7 comments

 1. Ik dacht net te zeggen ‘Niks voor mij’ tot ik de Feta met tomaat, mango en paprika zag.
  Ik eet amper fruit. Niet als lunch, maar ook niet als vieruurtje of … Ik eet liever groeten. Een stuk komkommer als tussendoortje. Mmmm
  Of cake of koekjes natuurlijk 🙂 Zonder fruit welteverstaan.

  Like

 2. Ik heb het ook niet voor fruit bij mijn hartige dingen, behalve dan meloen met ham of appelmoes. Maar salade met fruit of zo is echt mijn ding niet.
  Wel goed gezien van jou dat dit voor jou werkt om genoeg fruit binnen te krijgen.

  Like

 3. ik eet nu veel meer fruit dan vroeger. Alle dagen een stuk mee naar mijn werk.
  In gerechten vind vrouwlief hier fruit niet zo lekker, en dat komt dus ook nooit op tafel. Ik zou alles wat je hier beschrijft wel eten hoor, maar vrees dat het er niet van komt… 😉

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s