Kunst in huis.

Ik herinner me nog goed de momenten dat wij met de klas naar het museum gingen. Zowel in de lagere school, het middelbaar als aan de hoge school zag zo’n museumbezoek er min of meer hetzelfde uit. Wij kregen een rondleiding in het museum. Eentje die altijd veel te lang duurde. En het was ook altijd veel te warm in die musea. Uitleg van een of andere gids hoorde er ook steevast bij . Die gaf dan uitleg over allerlei kunst. En vroeg onze mening over allerlei kunstwerken. Over klassieke stukken en moderne kunst. Over zeer gedetailleerde beeldhouwwerken en witte doeken met enkele spatten. Ik kan van elk kunstwerk genieten, elk werk straalt op zijn of haar manier iets uit, maar toch gaat mijn voorkeur altijd naar moderne kunst. Naar abstracte kunst zelfs. Naar Pollock en Klee. Naar Rothko en Hirst. Naar Mondriaan en Picasso. Naar Klein en Kadinsky.

Dat leidde altijd tot discussies. Als kind was ik steevast de enige van de klas die zo’n bespatte doek verkoos boven een gedetailleerde, zeer nauwkeurig uitgewerkte Rubens of dergelijke. Ik moest me altijd verdedigen, ik moest dat altijd uitleggen. Want zo’n doek met spatten of vegen of gewoon wat lijnen, dat is toch geen kunst? Nu nog steeds trouwens. Om te beginnen vind ik het leuk dat de betekenis van een schilderij niet direct duidelijk is. Ik vind het geweldig om daar naar te kijken en mijn eigen interpretatie eraan te geven. Mijn interpretatie hangt ook af van mijn humeur, dus een schilderij kan voor mij honderden betekenissen hebben. Wat zeg ik, duizenden zelfs. Ten tweede vind ik dat wel kunst. Oke, een deel van die moderne, abstracte kunstwerken zou ik ook kunnen maken. Of namaken, beter gezegd. Simpel. Maar die kunstenaar is er trouwens toch maar mooi opgekomen en jij en ik niet. Als laatste vind ik die abstracte kunst vele mooier. Niet altijd, maar vaak. Ik zou zo’n schilderij met plezier in mijn living hangen. Niet allemaal, maar toch een hele hoop.

Ik zou dat dus geweldig vinden later, een huis vol kunst. Een Mondriaan of Rothko zal ik hoogstwaarschijnlijk nooit in mijn living hebben hangen, maar er zijn genoeg andere prachtige exemplaren om aan mijn muren te hangen. Pinterest geeft me alvast wat inspiratie, schone interieurs met schone kunstwerken.

3e1f65e562425325d41f4c206bfa5ea5  7b653c54bbd3147aa18a9c510bde12657d6dc3c79deb38b2b654b10e13a8fbd7   9c6b9778707bb7ced893338a2680b21a 013576f26974a4992296aacaadb38618 04252282b73c02012e4131b472a26f2f a089f50402019849479f18f5405bb8c1 d4be975df08558469f33d88c8af5220a e528e936434deed9ef3629d0acddc899 kunst wit1En jij, wat zie jij graag? Wil je kunst in huis? Of is het niet echt je ding?

Lekskes,

Ann-Sophie

19 comments

 1. Zowel modern als klassiek. Ook werk van Streetart kunstenaars vind ik kunst. Graffiti, zeg maar. Het enige waar ik een probleem mee heb is Hirst zijn werkwijze betreffende sommige werken. Hij signeert blanco canvassen (soms zelfs niet, soms genummerd) en zijn team maakt die. Doet me wat denken aan ‘Exit through the gift shop’.

  Like

 2. Ik heb nu een schilderij wat mijn zus heeft geschilderd in de woonkamer hangen. En eentje van haar in mijn slaapkamer. Meer kunst hoef ik echt niet.
  Of misschien een echte Brood. In het toilet of zo, leuk.

  Like

 3. Ahh ja Rothko vind ik echt geweldig. Ik hou sowieso veel van kunst (moet ook wel, mijn opleiding gaat er grotendeels over). Ik heb niet een specifiek tijdperk maar meer specifieke kunstenaars die ik mooi vind (:

  Like

  • Er zijn inderdaad heel veel mooie plaatsen, België heeft prachtige musea en geweldige grote, mooie openbare locaties. Maar ik vind het ook leuk om iets moois te hebben om naar te kijken vanuit je luie zetel. 🙂

   Like

 4. Ik hou ook wel van kunst. 🙂 Maar wat minder van het abstracte. Pop-art vind ik super en surrealisme, Magritte vooral, vind ik heel erg mooi! Kunst in huis is trouwens een organisatie in België waarbij je kunstwerken kan huren, net zoals een boek. Dat hebben wij al eens gedaan, heel fijn.

  Like

 5. Ik vind dat interieur en het schilderij geweldig mooi! Wij hebben onze inkomhal ook gerenoveerd en een wit hangkastje gemonteerd en ik heb ook iets geschilderd om boven dat kastje te hangen. En het is ook leuk geworden.

  Like

 6. Je kunt kunst tijdelijk in huis halen via een soort bibliotheek van schilderijen. Kunstinhuis.be is de website. Er is een uitleenpost in Leuven, Rijschoolstraat 4 (Bibliotheekcomplex Tweebronnen), open donderdagNM, vrijdagNM en zaterdag. Misschien leuk om eens te proberen?

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s