Ann-Sophie ofzo.

ScreenShot011Ik ben tevreden over mijn naam. Meestal toch. 99% van de tijd, laten we het zo zeggen. Mijn ouders hebben dat goed gedaan vind ik, het kiezen van mijn naam. Ann-Sophie, ik hoor het graag. Maar toch. Soms vervloek ik hem, die naam van mij. Wanneer dan, vraag je je nu ongetwijfeld af. Wel, dat zal ik eens haarfijn uit de doeken doen.

Ik schrijf nogal groot. Oke, niet nogal. Gewoon groot. Gigantisch eigenlijk. Door de jaren heen ontwikkelde ik mijn eigen, nogal karakteristieke handschrift en dat bestaat uit koeien van letters. Groot handschrift, lange naam. Je ziet het probleem ongetwijfeld al aankomen. Ja, inderdaad. Telkens ik mijn naam ergens moet invullen, op een formulier, op papieren van het werk, vroeger op taken, toetsen en dergelijke of eender waar, past hij nooit op het lijntje. Nooit. Nimmer. Jamais. Never. Frustratie, dat levert dat op. Mijn formulier, papier, taak, toets of dergelijke zien er telkens al als een kladje uit enkel en alleen bij het invullen van mijn naam. Kleiner schrijven zeg je? Nee, daar doe ik niet aan mee. Liever die tien seconden frustratie dan mijn handschrift aan te passen.

Het moment dat ik me voorstel aan mensen, vooral aan de grapjassen op deze planeet, ergert mijn naam me ook wel eens. Enkele kennismakingsgesprekken uit mijn leven gegrepen.
– Hallo, ik ben Ann-Sophie
-Ann-Sophie? Jou ouders konden zeker niet kiezen. (hahaha)

– Hallo, ik ben Ann-Sophie
-Ann?
– Neen, Ann-Sophie
-Sophie?

– Hallo, ik ben Ann-Sophie
– Amaai, wat een lange naam. Mag ik Ann zeggen? Of liever Sophie?
– Ik hoor liever Ann-Sophie
– Oke, Sophie.

Wat ik ook wel jammer vind, is dat er geen gadgets te vinden zijn met mijn naam op. Of toch niet juist gespeld. De combinatie van de Engelse Ann en de Franse Sophie is hier ongetwijfeld de oorzaak van. Maar toch. Ik heb nooit een tandenborstel, tas of souvenirtje gehad met mijn naam op. Als kind vond ik dat erg, nu ben, of beter gezegd was, ik over die ontgoocheling of frustratie heen. Kitscherige prullaria zeggen me niet meer zo veel en ik vond het niet langer noodzakelijk dingen in mijn bezit te hebben waar mijn naam op stond. Was, en vond. Inderdaad, je leest het goed. Op 8 mei 2013 lanceerde Coca-Cola de actie Share a coke with… Flesjes en blikjes werden versierd met namen. Cola verslaafde als ik ben (allé, Coca Cola Light om correct te zijn), wou ik zeker ook zo’n blikje in mijn bezit hebben. Ik ging op zoek in warenhuizen, tankstations, buurtwinkels, automaten en drankstalletjes, maar mijn naam was nergens te bespeuren. Ontgoocheling was wel te bespeuren, maar ik had nog hoop. Ik had mijn oude, vertrouwde vriend Google nog niet geraadpleegd. Toen deze mij wist te vertellen dat er geen cokes met Ann-Sophie geshared werden, was ik zwaar teleurgesteld. Bijna depressief zelfs. Op’t internet kan je wel een virtueel blikje maken met je naam op, maar da’s niet genoeg. Ik wil the real stuff. Achja, wie weet op een dag, duikt er eens iets op met mijn naam op. En dan koop ik het. Kitsch of niet. Hebben zal ik het.

En jij? Tevreden met je naam? Of zou je liever een andere voornaam hebben? Waarom wel of waarom niet? Word je aangesproken met je echte naam of spreekt iedereen je aan met je bijnaam?

Lekskes,

Ann-Sophie

9 comments

 1. Inderdaad gewoon een mailtje sturen, wie weet heb je geluk. 😉
  Ik heet zelf Maxime, maar de mensen die mij kennen noemen mij Max. Vindt het zelf wel oké, het past wel bij me.

  PS. Heb je mijn give away al gezien?

  Like

 2. Ik ben heel blij met mijn “echte” naam, maar je vindt hem ook nergens in gadgets en ik vind dat niet zo jammer, het maakt mijn naam nog een stukje unieker,……

  Like

 3. Ik word voornamelijk bij mijn bijnaam aangesproken, ik weet bijna altijd dat het iets met werk of iets officieels is als ik bij mijn echte naam wordt aangesproken.

  Like

 4. Ik vind Ann-Sophie een hele mooie naam. Maar inderdaad precies om de redenen die jij noemt heb ik mijn dochter geen Bo-Julie genoemd. Ook dat vond ik mooi, maar we hebben er toch Bo van gemaakt, met Julie als 2e naam.
  Zelf ben ik ook heel tevreden met mijn naam: Denise. Ik ken heel wat generatiegenoten die het slechter getroffen hebben.
  Ik heb alleen wel eens last met mijn achternaam, terwijl het toch een hele keurige, mooie en duidelijke achternaam is. Lees maar: http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/cy72

  Like

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s