Springle(u)vend!

Leuven, een kleine maar fijne stad en een stad met veel gezichten. In de week is de stad drukbevolkt door de student. Ze haasten zich om twee minuten na starttijd naar de les op hun oude, kramakkelige en piepende fiets zonder licht of met platte band, ze kuieren op hun dooie gemak rond in de lanen van het stadspark, ze zorgen ervoor dat de rekken waar het bier en de goedkope schuimwijn staat in de supermarkten steevast bijna leeg zijn, ze zitten uren te pintelieren en te lanterfanten op de langste toog ter wereld, ze gaan pas slapen wanneer de rest van de mensheid opstaat. In de week ben ik een van hen, een studente uit Leuven (inclusief de kramakkelige fiets, de goedkope schuimwijn en de lange nachten).

Zaterdagnamiddag is Leuven de stad van de shoppende mensen met uitpuilende zakken, Scouts- of Chirogroepen die wafels, truffels of ander lekkers aan de man (en de vrouw) willen brengen, gezinnen met kinderen die hun wekelijkse voorraad boeken gaan inslaan in de stadsbibliotheek en van een overvolle Fnac met meterslange wachtrijen. Zaterdag is Leuven helaas ook de stad met te weinig parkeerplaats. ’s Avonds bruist die langste toog ter wereld weer, deze keer bevolkt door de ‘Leuvenaar’ (of toch de Leuven-en-omstrekenaar). Op zaterdag ben ik een van hen, een shopper, uiteraard met uitpuilende zakken, een koper van wafels, truffels of ander lekkers, een Fnacbezoeker, iemand die moeilijk parkeerplaats vindt en de ‘Leuvenaar’ op de Oude Markt.

Zondag is Leuven rustig. Dan wordt die langste toog ter wereld bevolkt door gezinnen en koppels die rustig een pintje drinken op een terrasje in de zon. De straten zijn heerlijk leeg. Ideaal om te wandelen en de vitrines van de gesloten winkels te bestuderen. Het is de dag van familiebezoeken en ’s middags een hapje eten op restaurant of in de namiddag een pannenkoek in de brasserie. Het is een geschikte dag voor een bezoekje aan Museum M of voor sightseeing in de stad, voor een wandeling in het stadspark of het Begijnhof. Zondag ben ik een van hen: ik windowshop in de kalme straten, ik ga een hapje eten op restaurant en nestel me op een terrasje in de zon.

Je kan dus wel stellen dat ik fan ben van Leuven, fan van al zijn gezichten. De slogan van de stad zegt: Leuven: eeuwenoud, springlevend! Ik kan het alleen maar beamen. Ik hou van Leuven, het is een stad naar mijn hart; maar niet als het op shoppen aankomt. De winkels zijn klein, de mooiste collecties niet aanwezig en vele ketens hebben nog geen filiaal in mijn kleine provinciestad aan de Dijle. Jammer denk ik soms, maar langs de andere kant maakt het een uitstapje naar een grotere stad des te leuker. Deze week ging ik shoppen in Antwerpen. Mijn portemonnee liet grote excessen, jammer maar helaas, niet toe. Ik sloeg dan maar mijn slag(je) in de H&M!

De buit:

 

Lekskes
(nu zijn jullie het toch al gewoon)

Ann-Sophie

2 comments

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s