Mijn Tele-romeo!

Ik weet het nog goed. Het was op een dinsdagochtend, een paar weken geleden. Tijdens een godsdienstles. We zaten allemaal in de klas, elk op een stoel, elk aan een tafel. De lector gaf les, de studenten luisterden, of deden toch alsof. De lector toonde een filmpje, de studenten keken, of deden nog steeds alsof. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ook ik maar met een half oog keek. Het filmpje ging over bidden. Er werd gevraagd aan kinderen wat bidden is. Eerst kwam een hele resem vreemde en -in België- minder voorkomende godsdiensten aan bod. Kinderen vertelden hoe ze moesten bidden, hoe vaak en waarom. Ook werden de gebeden van elke voorkomende godsdienst in snel tempo opgedreund of afgerammeld. Niets nieuws onder de zon dus.  Het filmpje kabbelde verder en alle clichés over bestaande godsdiensten kwamen aan bod maar geen enkel kind gaf echt een antwoord op de vraag. Aan het voortgangsbalkje kon ik zien dat het filmpje bijna ten einde liep en ik deed nog een laatste effort om op te letten. Gelukkig maar.

In het filmpje was een meisje aan het woord. Een meisje van een jaar of twaalf, schat ik. Als eerste van alle kinderen gaf zij een antwoord op de vraag: wat bidden, voor haar, is. Haar antwoord verbaasde me. Het blies me zelfs omver. Ze antwoordde met een van de mooiste vergelijkingen die ik ooit heb gehoord. “Bidden”, zei ze, ” is als telefoneren. Als je telefoneert neem je de hoorn van de haak en toets je een telefoonnummer in. Aan de andere kant van de lijn neemt iemand op en dan kan je praten. Met bidden gaat het net zo. Je wilt praten met God. Je maakt een kruisteken, dat is Gods’ telefoonnummer. Dan kan je tegen God praten. Je kan zeggen en vertellen wat je wilt. Als je alles verteld hebt, maak je terug een kruisteken. Dat is hetzelfde als de hoorn neerleggen. Je verbreekt de verbinding.”

Eat that, Rik Torfs, paus Benedictus XVI en andere godsdienst deskundigen. Tal van boeken, hele bibliotheken zelfs, zijn gewijd aan godsdienst, bidden en al wat er bij hoort. En toch is het antwoord op deze moeilijke vraag, voor dit kind, zo simpel als wat.  Ik wou dat ik het bedacht had. Ik wou dat deze vergelijking uit mijn geest ontsproten was. Die godsdienstles, op die dinsdagochtend een paar weken geleden, ik zal ze niet snel vergeten.

One comment

Wat jij mij wil zeggen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s